Guldsmeden og opfinderen Johann Gutenberg

Johann Gutenberg (ca 1397 – 1468) blev født som Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg – opfandt bogtrykkerkunsten, hvilket gjorde det billigere og nemmere at trykke bøger. Bøger var ellers kun forbeholdt de rige, da bøger var dyre at anskaffe. De blev afskrevet i hånden, og det tog derfor lang tid at lave en bog. Det var især kongen og kirkens folk, som kunne købe bøger. De kunne derfor også være med til at bestemme, hvad for nogle bøger, der skulle skrives. Med opfindelsen af bogtrykkerkunsten kunne flere mennesker få adgang til viden om fx religion og filosofi. Øget viden fik betydning for menneskers opfattelse af verden.

gutenberg-fra-wikimedia-org

FAKTA

Johann Gutenberg er muligvis født i 1397 og død i 1468. Man ved ikke ret meget om privatpersonen Gutenberg, derfor kender man heller ikke hans nøjagtige fødselstidspunkt. Han er nok født i Mainz i Tyskland.
Gutenberg var født ind i en rig købmandsfamilie. Han var oprindelig uddannet guldsmed.
I 1440’erne udviklede han den teknik, som gjorde det muligt at trykke bøger i flere antal ad gangen.
Han udviklede løse bogstaver af metal – også kaldet typer. De løse typer kunne frit sammensættes i en ramme, som var på størrelse med en side. På den måde kunne han trykke flere ark ad gangen med den samme tekst, og de løse bogstaver kunne genbruges i andre sammenhænge.
Gutenberg gik konkurs med sit trykkeri i 1452 og levede sine sidste år af en beskeden pension.
Hans opfindelse fik stor betydning for Martin Luther, da han bevidst brugte bogtrykkerkunsten til at sprede sine ideer og tanker ud til en stor grupper mennesker.
En af Gutenbergs mest berømte bøger er ”Gutenbergbibelen”, som menes at være trykt i 200 eksemplarer. I dag findes omkring 40 eksemplarer af denne bibel i verden.

Hør Peters møde med Johann Gutenberg


OPGAVER

Kilde 1 – Gutenbergs bogtrykke.
gutenberg
Kilde 2 – Uddrag af artikel fra Politiken 10. juni 2016

”Opfinderen af World Wide Web advarer mod nettets udvikling

Det var ikke meningen at få spillere skulle kontrollere så meget på internettet, lyder det fra opfinderen af www, som vil genopfinde netværket.

For 27 år siden skabte Tim Berners-Lee det, vi i dag kender som World Wide Web.

Drømmen var en kommunikationsplatform, som var et frit rum, hvor alle kunne dele information, tale og interagere uden overvågning, uden styring og uden regler.

Med årene er det blevet verdens mest magtfulde medie for kommunikation, viden og handel. Men det er samtidig blevet et sted, som er domineret af nogle få magtfulde spillere som Amazon, Google, Facebook og Twitter og som underlægges forskellige regeringers magt, og det er den 61-årige brite ikke tilfreds med.”

 

Arbejdsspørgsmål:

  1. Hvorfor blev Johann Gutenbergs opfindelse så revolutionerende for verden?
  2. Hvorfor får viden og indsigt i verden så stor betydning for mennesket i 1400-tallet?
  3. Hvem havde ellers haft eneret på viden og indsigt i 1400-tallet?
  4. Hvorfor blev opfindelsen af World Wide Web så revolutionerende for verden?
  5. Har viden og indsigt i verden stor betydning for mennesket i dag? Hvorfor/hvorfor ikke?
  6. Diskuter om der er nogen i dag, som har eneret på viden? Hvem og hvorfor (hvorfor ikke)?
  7. Sammenlign kilde 1 og 2. Hvad er lighederne og forskellene mellem opfindelsen af bogtrykkerkunsten og opfindelsen af Word Wide Web?

Johann Gutenberg